Alcohol, de onopvallende dikmaker!

onopvallende dikmaker alcohol

Het drinken van alcohol wordt vaak als iets vanzelfsprekends beschouwd, met name op feestjes of andere specifieke gelegenheden. Alcohol is een sociaal aanvaard fenomeen, laagdrempelig en zeker voor volwassen makkelijk verkrijgbaar. Voor velen is het drinken van een biertje of een glas wijn tijdens een verjaardag ‘iets dat er gewoon bij hoort’, terwijl er genoeg nadelen kleven aan alcoholconsumptie. Een van die nadelen is het aantal calorieën dat alcohol bevat: 7 kcal per gram. Dat maakt alcohol een echte dikmaker.

De werking van alcohol in ons lichaam

Alcohol levert in de vorm van koolhydraten directe energie aan ons lichaam. Het wordt zeer snel door het lichaam opgenomen: 20% via de maag en 80% via de dunne darm. Aangezien alcohol zelf niet door het lichaam kan worden opgeslagen, zal het lichaam altijd als eerste de alcohol verwerken. Dit betekent dat de stofwisseling het verteren van andere voeding op een laag pitje zet. Hierdoor zal het lichaam de overgebleven energie uit voeding als vet gaan opslaan. Het is dus niet zozeer de alcohol an sich als wel de voeding die we nemen tijdens het afbraakproces dat ons dik maakt.

Alcohol en afvallen

Zoals gezegd heeft het nuttigen van alcohol dus een negatief effect op onze stofwisseling. Maar dat is niet het enige waardoor het drinken van alcohol en afvallen een slechte combinatie is. Wanneer je veel hebt gedronken, heb je de volgende dag meestal last van een kater. Door de kater is je lichaam van slag en is er veelal de behoefte om extra vet en veel te eten. Dit indirecte gevolg van alcohol drinken wil je uiteraard voorkomen wanneer je met overtuiging probeert af te vallen.

Daarbij zitten in veel alcoholische dranken behoorlijk wat suikers. Of het nu gaat om bier, wodka cola of een ander soort mix, je krijgt simpelweg een overdadige dosis aan zoetstoffen binnen. Dit wordt meestal omgezet in buikvet, wat op den duur tot allerhande gezondheidsklachten zoals hart- en vaatziekten kan leiden.

Het derde argument om alcohol tijdens het afvallen te vermijden is het gevoel van lusteloosheid en vermoeidheid dat na stevig drinken ontstaat. Dit zorgt ervoor dat je weinig zin hebt om iets te ondernemen, laat staan fysiek eens flink te bewegen. Je kunt nog zulks een goede voornemens hebben om te gaan sporten, maar na een avondje flink doorhalen ben je gauw geneigd om toe te geven aan de lusteloosheid. Zonde, want daardoor verbrand je minder calorieën en voel je je mentaal ook minder prettig.

Alcohol en gezondheid

Het is dus belangrijk om matig met alcohol te zijn wanneer je wilt afvallen, of het beter helemaal niet te drinken. Daarnaast heeft alcohol nog veel meer negatieve effecten op de gezondheid. Wie meer dan de dagelijkse norm van hooguit 2 eenheden alcohol per dag drinkt, heeft een verhoogd risico op kanker. Zo is wetenschappelijk aangetoond dat mond- en keelkanker, strottenhoofdkanker en slokdarmkanker direct gerelateerd zijn aan overmatig alcoholgebruik. Voor vrouwen geldt daarbij dat overmatige alcoholconsumptie de kans op borstkanker vergroot.

Tips voor het verantwoord gebruik van alcohol

1. In eerste instantie zul je er misschien wat terughoudend tegenover staan, maar vermeng alcohol eens met wat water. Water heeft 0 calorieën en je houdt je vochtgehalte tijdens het drinken van alcohol ook beter op peil.
2. Er bestaan veel alcoholvrije drankjes die je toch enigszins het idee geven een echte borrel in handen te hebben. Malt bier of aperitiefjes als Crodino zijn een gezond alternatief en nog best te drinken ook!
3. Bedenk van tevoren hoeveel alcohol je wilt gaan drinken en houd die limiet in acht. Na enkele glazen vervagen grenzen nogal eens, dus is het raadzaam om deze voor het drinken al te bepalen. Het kost wellicht wat wilskracht, maar het geeft tegelijkertijd een goed gevoel wanneer je ervaart de discipline op te kunnen brengen.
4. Wissel een glas alcohol eens af met een caloriearm drankje. Of het nu water is of cola light, je doorbreekt hiermee het patroon van ‘drinken om het drinken’.

1 Reactie

  1. Ik ben 88 en drink te veel uit eenzaamheid en droge mond.vind ik het echt lekker Nee,Ik kan geen water drinken ,maar wat moet ik dan wel?
    Crodino heb ik een poos geprobeerd ,maar is zo zoet

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*